Garantie op Duurzaamheid: Deel 1

 • Home
 • Blog
 • Duurzaamheidsgarantie deel 1

In een reeks van vijf verhalen willen we jullie vertellen hoe wij de duurzaamheid bij onze evenementen garanderen. Wat zijn de obstakels die wij ondervinden en hoe kunnen we ervoor zorgen dat we jullie meenemen in dit proces. Uiteindelijk willen we natuurlijk dat er bij jullie als bedrijf ook een stukje bewustwording wordt gecreëerd en dat het niet alleen achter de schermen plaatsvindt. Onderwerp van het eerste deel; de Levenscyclus van een product.

Wat verstaan wij onder een product.

Voordat we beginnen vertellen we eerst wat wij onder een product verstaan. Een product is iets wat we creëren. Het moet bedacht, gemaakt en geconsumeerd worden. Na consumptie wordt het in de meeste gevallen weggegooid of gerecycled. Deze onderdelen kun je opsplitsen in drie fases. Creatie, gebruik en vernietiging. Wanneer je elke fase kunt toepassen op hetgeen wat je voor je hebt, heb je een product.

De levenscyclus

Om duurzaam te werken moet je als bedrijf bewust worden van het feit dat een product een levenscyclus kent met verschillende fases en dat er in elke fase verspilling voorkomt. Deze fases kun je terugvinden in onderstaande afbeelding.
We gaan aan de hand van een voorbeeld jullie vertellen wat de levenscycles is van een product die wij gebruiken tijdens een bedrijven festival . Het voorbeeld is in dit geval een vlag met daarop het bedrijfslogo van de klant. We pakken iedere fase erbij en geven jullie een korte uitleg.

De cycles

We gebruiken in dit geval alleen het proces wat hier boven staat vermeld op de afbeelding. De fase ervoor, het ontwerp, is volledig intern en daar hebben wij als organisator dus alle invloed op.
 • Grondstof: De drukkerij kiest, samen met ons, het materiaal wat we willen gebruiken voor de vlag.
 • Productie: Het product staat klaar voor productie em wordt meestal binnen een uur geprint.
 • Distributie: De vlaggen worden verparkt en gaan op transport richting ons, omdat we de vlaggen eerst willen controleren voordat we ze gebruiken kunnen ze niet direct naar locatie gebracht worden. Zodra de laats check gedaan is gaan ze op transport naar locatie.
 • Gebruik: Tijdens het evenement hangen we vlag natuurlijk op en doet hij hetgeen waarvoor hij gemaakt is.
 • Afvalfase: Omdat de vlag een logo heeft van het bedrijf is de vlag eigenlijk al onbruikbaar voor hergebruik en wordt het of vernietigd of gerycled..
Dit gehele proces is dus de levenscyclus van één product die we maken voor één evenement. Deze fases gelden dus bij ieder product dat je gebruikt. De vervuiling die een evenement met zich meebrengt is niet alleen aanwezig bij de massa, maar eigenlijk begint het al op micro niveau.

Hoe maken we het duurzaam

Om ervoor te zorgen dat de vlag duurzaam wordt geven we de vlag een plek op de Ladder van Lansink. Deze ladder geeft de verschillende onderdelen aan van het recycle proces en passen wij dus ook toe op al onze evenementen. Laten we vooropstellen dat we altijd (zoals de ladder aangeeft) uitgaan van preventie. ‘Is het niet nodig? Hoeft het ook niet gemaakt te worden’.

De opties die je dan o.a. hebt zijn het product weglaten of vervangen. Weglaten is natuurlijk de makkelijkste optie maar je logo en herkenbaarheid zijn een essentieel onderdeel van het bedrijfsfeest, het is tenslotte jullie dag. Daarom gaan we over op vervanging door een duurzaam product. je kunt bijvoorbeeld denken aan een led scherm die het bedrijfslogo projecteert bij aanvang van het evenement. Een led scherm is duurzaam omdat het voor langere tijd wordt gebruikt en kan eventueel gerecycled worden aan het einde van zijn levenscyclus. Daarbij zijn ze zowel indoor als outdoor te gebruiken. Wel moet je rekening houden met de opwekking van stroom en energie en is het verschil in prijs aanzienlijk. Voor een goede led scherm betaal je twee keer zoveel dan voor een mooie en duurzame vlag. En ook hier hebben we natuurlijk het stukje transport, ook de ledschermen dienen op locatie te komen.

Dit is natuurlijk een van de vele opties voor vervanging of preventie. Als organisator willen we uiteindelijk altijd het mooiste creëren op de hoogste tree. Dus zorgen we ervoor dat we ieder evenement door de ogen van de klant bekijken. We willen precies de juiste sfeer en de juiste beleving geven die de klant verwacht tijdens het evenement.

Verdere opties

Maar wat nou als de vlag een essentieel onderdeel is van de show? Je kunt dan natuurlijk voet bij stuk houden en zeggen dat je de vlag niet gaat maken, maar je kunt ook kijken naar een andere tree. Preventie is niet de enige optie. We kijken als duurzaam bedrijf natuurlijk ook naar hergebruik of recycling, daar zijn tegenwoordig genoeg oplossingen in te vinden. We moeten in ieder geval alle producten goed bestuderen en altijd kijken naar de verschillende mogelijkheden. Niet alles is hetzelfde en tegenwoordig bestaan er voor veel producten andere alternatieven of juist versies waarvan de levensduur veel langer is dan voorheen. Zo zijn er ook vlaggen die je kunt herdrukken en zijn er voldoende alternatieven voor duurzaam recycling.

Dit zijn dus, om jullie een idee te geven, vragen waarmee we spelen tijdens het organiseren van een duurzaam evenement. De beste antwoorden vinden we uiteindelijk door onze creativiteit te gebruiken, goed te luisteren naar de wensen van de klant en altijd samenwerken met de beste partners die we kunnen vinden in het werkveld.

Onze Garantie

Bij elke 'belofte blog' geven wij als afsluiter onze garantie. De garantie van ‘duurzaamheid’ zit hem bij de producten dus vooral in het feit dat we elk onderdeel dat we maken voor jullie evenement beoordelen, bekijken en analyseren. Elk product plaatsen we dus op een van de drie treden (en niet lager) van de ladder van Lansink. Dit kost natuurlijk veel tijd maar valt volledig onder het voorwerk wat wij als evenementbureau doen. Wij beschikken over de kennis en connecties en geven dus de garantie dat deze uren niet als extra worden berekend in het budget van het evenement. Zonder het voorwerk is het bijna onmogelijk om een 100% duurzaamheid garantie af te geven.

Samenwerken voor duurzaameheid

Dus zetten jullie als bedrijf ook de stap naar duurzaamheid of hebben jullie deze al gezet en zijn jullie hier actief mee bezig? Dan willen jullie natuurlijk ook dat jullie bedrijfsfeest daar onderdeel van uit gaat maken. WP evenementen verzorgt voor jullie unieke bedrijfsfeesten die de 100% duurzaamheidsgarantie hebben. Samen maken we ons op voor een onvergetelijke toekomst.
Meer informatie over deze evenementen vind je op deze pagina. Hartelijk dank voor het lezen en tot de volgende keer!

2020-03-06 - Geschreven door Wouter Propstra 

Waarom WP evenementen

 • Duurzaam en Groen
 • Zero Waste Policy
 • Creatief met innovatie
 • Duidelijke en Heldere Communicatie
 • Het onvergetelijke Binnen uw budget

Social&Contact

Locatie:
Wij organiseren evenementen door heel Nederland.

TEL: +31 6 51413159

Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.